Teemuruset

Mitä voisimme viedä tuliaisiksi Maa 2:lle?

NASA ilmoitti hiljattain avaruusteleskooppi Keplerin löytäneen maankaltaisen planeetan (”Kepler 452b”) Joutsenen tähdistöstä. Löytö on merkittävä, sillä planeetan halkaisija on vain noin 60 prosenttia suurempi kuin Maan ja se kiertää Auringon kaltaista Kepler 452 -tähteä etäisyydellä, joka luo edellytykset nestemäisen veden ja siten elämän olemassaololle.

Kepler 452 -tähtijärjestelmä on noin 1,5 miljardia vuotta Aurinkokuntaamme varttuneempi, joten jos planeetalla puhkesi sivilisaatio samassa tähtikunnan kehitysvaiheessa kuin Maassa, se lienee himppusen verran meitä edistyneempi.

Mitä voisimme viedä tuliaisiksi mahdollisen edistyneen sivilisaation asukeille? Jos sivilisaatio omaksui aikoinaan Suomen tavoin innovaation ja osaamisen kulttuurin, teknologiaa tai tiedettä sinne lienee turha viedä. 1,5 miljardia vuotta kun riittänee vallan hyvin kännyköiden ja AIV-rehun kehittämiseen. Taidetta sinne ehkä voisi viedä tai jotain muuta Maalle ominaista. Itse ehdotan Juhla Mokkaa (tietysti Pauligin) sekä Arabian kahviastiastoa.

Mitään kovin suurta monumenttia ei kannata planeetalle alkaa rahtaamaan mekaniikan toisen peruslain johdosta: kappaleen kuten avaruusaluksen kiihdyttämiseen tarvittava voima on suoraan verrannollinen kappaleen massaan, lyhyemmin sanottuna F=ma. Mitä suurempi rahti, sitä enemmän tarvitaan polttoainetta, mikä puolestaan kasvattaa aluksen massaa entisestään. Ja tankkauspisteitä ei matkan varrella ole (tähtienvälinen vety saattaa kyllä soveltua kerättäväksi mutta sitä on kovin harvassa).

Tästä syystä planeetalle ei kannata myöskään lähettää ylisuurta astronauttijoukkuetta. Parin kolmen astronautin miehistö-naisisto riittänee viemään terveiset ja pitämään toisilleen seuraa matkan aikana.

Matkanteko Maa 2:lle on hidasta, sillä avaruus on kovin avara paikka. Kepler 452 –tähtijärjestelmä sijaitsee noin 1400 valovuoden päässä Maasta eli toisin sanoen valolta kestää 1400 vuotta kulkea tuo matka. Jos aluksemme matkaisi Kepler 452b:lle samaa vauhtia kuin juuri Pluton ohittanut New Horizons –luotain eli noin 14,5 km/s, matka kestäisi noin 29 miljoonaa vuotta (laskussani ei ole huomioitu Kepler 452 -järjestelmän suhteellista liikettä Aurinkokuntaamme nähden). Matkan pitkästä kestosta johtuen mukaan olisi myös syytä pakata esimerkiksi Gerovitalia ja kuntopyörä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Saattaisipa Juhla-Mokka pahasti pilaantua tuollaisen matkan aikana, ei "ne" siitä enää pitäisi. Ehdotus. lähetetään sen hitaan aluksen sijaan ohjeet laserviestinä juhlamokan syntetisoimiseksi, ja astiaston. Ja myös noihin linkin hyviin lifekandinaatteihin, samat ohjeet, mutta piruuttaan kahvimerkkiä vaihdellen, niin saadaan aikaan ainakin lievää hämmennystä jos ei muuta http://www.space.com/18790-habitable-exoplanets-ca... ;D

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Lisäksi voitaisiin lähettää ohjeena ihmisen genomi ja proteomi niin saisivat valmistettua myös kahvin tarjoilijan. Scifiklassikossa Isännän Ääni pohditaan käänteisen ilmiön mahdollisuutta kun avaruudesta tullut viesti näyttäisi soveltuvan elämän luomiseen.